Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Η έξοδος. Τόμος Δ'
Μαρτυρίες από τον Ανατολικό Παράλιο Πόντο
Βιβλίο Ελλάς - Ιστορία - Μικρασιατική εκστρατεία - Προσωπικές αφηγήσεις >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο ()
Επιμελητής: Κιτρομηλίδης, Πασχάλης Μ. (Kitromilidis, Paschalis M.)
Εκδότης: Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών
ISBN Εκδότης Έτος έκδοσης
- Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών 2015
Σχήμα Τόμοι Σελίδες
24x17 5 551
Η έκδοση έρχεται να προστεθεί στους προηγούμενους τρείς τόμους της Εξόδου στους οποίους αποθησαυρίζονται μαρτυρίες του ελληνορθόδοξου πληθυσμού από τα δυτικά παράλια, την κεντρική και νότια Μικρασία και τον Μεσόγειο Πόντο. (=α. Η έξοδος, τόμος Α: Μαρτυρίες απο τις επαρχίες των Δυτικών Παραλίων της Μικράς Ασίας, Πρόλογος: Γ.Τενεκίδης, Εισαγωγή, επιλογή κειμένων, επιμέλεια: Φ.Δ.Αποστολόπουλος, Αθήνα, Κέντρο Μικρασιατικών ΣΠουδών 1980, β. Η εξοδος, τόμος Β: Μαρτυρίες από τις επαρχίες της Κεντρικής και Νότιας Μικρασίας, Εισαγωγή, εποτπεία Π.Μ.Κιτρομηλίδης, επιμέλεια Γ.Μουρέλος, Αθήνα Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών 1982, 204 ανατύπωση, γ. Η έξοδος τόμος Γ: Μαρτυρίες από τις επαρχίες του Μεσόγειου Πόντου, Πρόλογος, επιστημονική επιμέλεια Π.Μ.Κιτρομηλίδης, Αθήνα, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών 2013).

Οι 107 μαρτυρίες από τους 86 οικισμούς του Ανατολικού Παράλιου Πόντου, για τους οποίους το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού είχε εντοπίσει πληροφορητές, εκδίδονται με την επιστημονική εποπτεία του Γενικού Γραμματέα του ΔΣ του ΚΜΣ καθηγητή Πασχάλη Μ. Κιτρομηλίδη, οποίος προλογίζει και το βιβλίο. Οι μαρτυρίες παρουσιάζονται με βάση την κατάταξη των οικισμών σε περιφέρειες και τμήματα, σύμφωνα με την μέθοδο ένταξης των οικισμών που ακολούθησε το ΚΜΣ στην έρευενα του. Γιά κάθε οικισμό υπάρχουν εισαγωγικά πληροφοριακά σημειώματα και επεξηγηματικές σημειώσεις, εικονογράφηση, που προέρχεται από το φωτογραφικό αρχείο του ΚΜΣ και βιβλιογραφική τεκμηρίωση. Με ιδιαίτερη έμφαση παρουσιάζεται η Τραπεζούντα, μητρόπολη του Ποντιακού Ελληνισμού και σημαντικότατη κοιτίδα του πολιτισμού ολόκληρης της Μικράς Ασίας. Ο τόμος συνοδεύεται από αναυτικό χάρτη του παράλιου Πόντου, ο οποίος σχεδιάστηκε ειδικά για τις ανάγκες του έργου, από το Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης.

Στην παράθεση των μαρτυριών προτάσεται εκτενής ιστορική εισαγωγή την οποία είχε ετοιμάσει ειδικά για τον παρόντα Τόμο, ο Τραπεζούντιος πρύτανης των Ποντιακών Σπουδών Οδυσσέας Λαμψίδης (1917-2006) ο οποίος υπήρξε Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.Η εσαγωγή προσφέρει μια έγκυρη συνολική ανασκόπηση της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τα αρχαία χρόνια ως την έξοδο των ετών 1923-1924.

Συζήτηση γενικά για το βιβλίο
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
0
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
0
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα